Diyetisyenimiz Mehmet Semi Konakçı'dan Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
12 Nisan 2021

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?

 

            Ramazan ayında uzun süren açlıklar, kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Kişiler iftar anında hızlı bir besin alımı yaşarlarsa, kan şekeri hızla yükseleceğinden ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmekteler. Bu durumun oluşmaması ve günlük enerjinin daha iyi alınabilmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanmalıdır. İftar sofrasında ise çorba ile başlangıç yapılmalı devamında 10-15 dakika ara verilerek kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe geçilmelidir.

 

 

            Genel Kurallar;

  • Öncelikle öğün sayımızı arttırmamız gerekir. Sahura mutlaka kalkmalı, iftarda orucumuzu su, hurma ve çorba üçlüsü ile açtıktan sonra midemizi 15 dakika dinlendirmek için ara verdikten sonra hafif bir ana yemek, salata ve yoğurtla iftarımızı tamamlamalıyız. Bundan 1,5 - 2 saat sonra ise meyve, süt veya sütlü tatlı gibi alternatiflerle dördüncü öğünümüzü yemeliyiz.

     

  • Sıvı tüketimi, metabolizma hızı için çok önemlidir. Normalde 2,5 litre olan su ihtiyacı, yaz aylarında 3 - 3,5 litreye kadar çıkar. Bu nedenle iftarla sahur arasındaki kısa zaman diliminde bol bol su içerek sıvı ihtiyacımızı karşılamaya çalışmalıyız. Unutmayın; çay, kahve ve gazlı içecekler su yerine geçerek sıvı ihtiyacını karşılamaz.

     

  • Metabolizma hızımızı en çok etkileyen faktör fiziksel aktivitedir. Ramazan ayı fiziksel aktivitemizin en fazla kısıtlandığı zamandır. Bu nedenle yine iftardan sonraki kısa zaman diliminde yapacağımız çok ağır olmayan egzersizler ve 30 - 40 dakikalık yürüyüşler metabolizma hızımızı korumamıza yardım edecektir.

     

  • Tansiyon, şeker, kolesterol sorunu olanlar veya düzenli olarak ilaç kullanması gereken hastalar özellikle dikkat! Doktorunuza sormadan oruç tutmayınız.

     

  • Ramazan’da çocuklarda oruç tutmak isteyebilir. Muhakkak dengeli bir beslenme planı hazırlanmalı, gelişme çağındaki çocukların doktorlarına danışılmalıdır. Özellikle bol hareket halinde olan çocuklarda fazla sıvı kaybı olabilir, bunun takibi önemlidir.

     

  • Ramazan’da uyku düzenimiz de çok değişir. Kaliteli ve derin uyku için yatmadan önce papatya, melisa, ıhlamur, rezene gibi sakinleştirici çaylar içebilirsiniz.

 

 

TOKLUK HİSSİ VEREN BESİNLER;

Posa miktarı fazla olan besinler (tahılların esmeri), yumurta, toz lifler, toz tarçın, kefir, lor peyniri, çörekotu, yağlı tohumlar ceviz, fındık, badem.

 

 

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER;

Kızartmalardan, mayalı besinlerden(hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal/kaymak ve gazlı içecekler.