Sigara Bırakma Polikliniğimiz Hizmete Açılmıştır..
15 Ekim 2024

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar insan sigara kullanmaktadır. Sigara kullanımı başta kalp ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere 20’den fazla kanser türüne neden olmakta ve her yıl 8 milyondan fazla insan sigara kullanımına bağlı ölmektedir. 1,2 milyon insan da sigara kullanmadığı halde sigara dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir. Tüm çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalırken, yılda 65.000 çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigaranın içinde bulunan nikotin hızlı ve yüksek düzeyde bağımlılığa neden olmakta, sigarayı deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hâle gelmektedir. Sigara içen bireylerin %80’ni sigarayı bırakmayı istemekle birlikte, ancak %8’i destek almadan sigarayı bırakabilmektedir. Sigara bırakma sürecinde alınan profesyonel tıbbi destek sigara bırakma oranlarını 4-6 kat artırmaktadır.

Sigara bırakma evreleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı bireylerde daha kolay ve sıkıntısız geçebilen bu süreç, bazı bireylerde daha zor ve yorucu olabilir. Sigara bırakma sürecinde bireyin kararlı olması en önemli etken olmakla birlikte sigara bırakma yöntemi, alınan profesyonel tıbbi destek, çevresel koşullar da büyük bir önem taşımaktadır. Sigara bırakma sürecinin başında bireylerde görülen ısrarlı sigara içme isteği, stres, gerginlik, uykusuzluk, depresif ruh hali, konsantrasyon güçlüğü, ağız yarası gibi problemler alınan tıbbi destekle daha kolay aşılabilmektedir.

Sigara bırakma polikliniğimiz sigara bırakma sürecinin her aşamasında hastalarımıza hizmet vermektedir.

Aile Hekimliği Uzmanımız tarafından sigara bırakma polikliniğimizde hizmet verilmektedir. Randevular 182 veya MHRS üzerinden alınabilmektedir. Polikliniğimizde hasta görüşmeleri, davranış tedavileri ve ilaç tedavisi yapılmaktadır.